Vanliga frågor om floating

Måste jag stänga locket?
– Du behöver inte stänga locket. Däremot blir det kallt på ovansidan av kroppen som inte ligger under vatten.

Gör det ont?
– Det som händer med musklerna när du floatar är att de börjar slappna av och det som upplevs som ont är ”släppvärk”, vilket försvinner efter några floatingpass och är läkande på sikt.

Vad händer om jag vill komma upp innan min tid är klar?
– I tanken finns en larmknapp som du alltid kan trycka på om du vill komma i kontakt med oss. Du kan även själv öppna locket. Vi finns alltid i närheten när någon floatar.

Får jag floata om jag är gravid?
– Svenska Floatingförbundet följer forskarnas riktlinjer och med bristen på studier kring floating och graviditet så är förbundets rekommendation att gravida inte ska floata. Det är dock viktigt att veta att ingenting tyder på att det skulle vara farligt på något sätt, snarare tvärtom. Men tillräckligt med forskning och studier saknas.

Får två personer floata samtidigt i tanken?
– För att uppnå maximal avslappning är du helt ensam i tanken. Endast vid vissa undantag är man två. Undantag kan vara ålder, handikapp med mera.

Jag lider av psoriasis. Kan saltet i floatingen vara bra för mig?
– Saltet i tanken är epsomsalt (magnesiumsulfat) vilket har en läkande och lugnande effekt på huden. Viktigt är att du inte kommer med öppna sår, då halten av salt är så hög att det blir outhärdligt. Ring gärna och rådfråga oss innan.

Är floating bra om jag har högt blodtryck?
– Genom att floata förbättrar du cirkulationen, syre- och näringsupptagningsförmågan och sänker därigenom blodtrycket, puls och hjärtrytm samt förbättrar matsmältningen och mycket mer.

Är floating bra om jag har fibromyalgi eller värk i leder?
– Under åren har vi sett stor positiv effekt på vad floating gjort för personer med mycket värk och smärta i kroppen. Läs gärna mer om resultat från fibromyalgiföreningen i en artikel på Svenska Floatingförbundets hemsida.

Om jag känner sig utmattad/utarbetad, hjälper det att floata då?
– Kroppen får möjlighet att läka sig själv. Du blir piggare, starkare och orkar mer. Floating anser vi vara den mest effektiva metod vid just utmattningssymptom.