Fördelar med loating

 • Ger en lugn fridfull avslappning.
 • Motverkar trötthet och utbrändhet.
 • Förbättrar sömnen.
 • Lindrar både mental och fysisk stress.
 • Förhöjer den fysiska prestationsförmågan.
 • Ökar motivationsförmågan och kreativiteten.
 • Minskar depressioner och ångestkänslor.
 • Motverkar idrottsskador.
 • Lindring av värk och smärta.
 • Minskar kroppens stresshormon.
 • Höjer immunförsvaret.
 • Förbättrar matsmältningen.
 • Saltet – magnesiumsulfat gör huden mjuk och har en lugnande inverkan.
 • Socialstyrelsen har godkänt floating som en behandlingsmetod och Skatteverket godkänner floating som avdragsgill friskvård.
 • Floating REST* som även av forskarna kallas sensorisk isolering, är den säkraste metoden att använda sig av för att uppnå total avslappning. REST innebär att man dämpar sinnesintrycken och extra verkningsfullt blir det om man även kan koppla bort tyngdlagen.
 • *Restricted Environmentel Stimulation Technique

Fördelar med Floating:

Ger en lugn fridfull avslappning.

Motverkar trötthet och utbrändhet.

Förbättrar sömnen.

Lindrar både mental och fysisk stress.

Förhöjer den fysiska prestationsförmågan.

Ökar motivationsförmågan och kreativiteten.

Minskar depressioner och ångestkänslor.

Motverkar idrottsskador.

Lindring av värk och smärta.

Minskar kroppens stresshormon.

Höjer immunförsvaret.

Förbättrar matsmältningen.

Saltet – magnesiumsulfat gör huden mjuk och har en lugnande inverkan.

Socialstyrelsen har godkänt floating som en behandlingsmetod och Skatteverket godkänner floating som avdragsgill friskvård.

Floating REST* som även av forskarna kallas sensorisk isolering, är den säkraste metoden att använda sig av för att uppnå total avslappning. REST innebär att man dämpar sinnesintrycken och extra verkningsfullt blir det om man även kan koppla bort tyngdlagen.

*Restricted Environmentel Stimulation Technique

Historia

Floating utvecklades i USA på 50-talet. Från början var behandlingen avsedd för soldater som återvände från Koreakriget med svåra posttraumatiska problem. Tanken var att hjärnan effektivare skulle kunna bearbeta hemska upplevelser om den slapp hantera ljud, ljus och att hålla kroppen i balans. Sedan spred sig metoden bland annat till den amerikanska rymdflygstyrelsen NASA, som använde flytandet i träningen av astronauter.

Elitidrottare upptäckte tidigt att floating förbättrade deras prestationer. Floating kom till Sverige i mitten av 80-talet men har först under 00-talet fått större uppmärksamhet i media.

En vetenskaplig forskning om floating som behandlingsform, samt dess effekter, har gjorts på Karlstads Universitet av Dr. Anette Kjellgren och professor Torsten Norlander. Resultatet av studien visar att floating ger en mycket djup och välgörande avslappning utan några biverkningar eller negativa resultat.

Floatingtanken

Floatingtanken kan liknas vid ett överbyggt badkar där epsomsalt, magnesiumsulfat, är uppblandat i drygt 1000 liter vatten. Vattnet är uppvärmt till 34,8 grader, samma som hudens yttemperatur. I tanken ger detta ett 25 centimeter djupt saltbad och kroppen flyter som en kork.

Tanken har ett inbyggt reningsverk som renar saltvattnet mellan varje flytsession, reningen av vattnet tar cirka 15 minuter. I tanken upplever man sig viktlös och varenda muskel i kroppen ger möjlighet till fullständig avkoppling.

Hur ofta kan man floata

Du får störst effekt om du flyter regelbundet under en längre period, förslagsvis en timme per vecka. Det finns inga tecken på negativa effekter för ”överexponering”. Det tar ett par till tre behandlingar innan man hunnit lära sig att flyta och riktigt slappna av.

Personer med hög stress, eller stressrelaterade muskelspänningssmärta, i kroppen rekommenderas att göra tolvstegsbehandling i sju veckor. Det innebär floating 45 minuter två gånger per vecka i fyra till fem veckor. Därefter en gång i veckan i två till tre veckor. Ett individuellt upplägg utformas. Läs mer på länken nedan om ”Flyt minskar stressrelaterade smärta”.

När bör man undvika floating?

Hjärt- kärl- och cirkulationsbesvär (rådgör med din läkare).
Allmänna sjukdomstillstånd som feber, infektionssjukdomar och/eller öppna sår på huden.
Menstruation (ok med tampong).
Graviditet (rådgör med din barnmorska eller läkare innan du provar att floata).

Bra att tänka på

Undvik att äta en kraftig måltid direkt före floating.
Har du känslig hy bör du inte raka dig innan.

Den som lider av klaustrofobi ska först i lugn och ro försiktigt prova och förhoppningsvis lära sig att stänga in sig i tanken. Många har lyckats minska eller eliminera sin klaustrofobi genom floating.

Hur går ett floatingpass till?

Innan du kliver ner och lägger dig i vattnet duschar du, tvättar håret och besöker toaletten. Du ser därefter till att öronpropparna sitter i ordentligt samt bestämmer dig för om du vill koppla av till lugn skön musik eller låta tystnaden omfamna dig. Väl inne i tanken lägger du dig till rätta med eller utan luftkudde som stöd för huvudet. Du kan själv välja om du vill att lampan och fläkten ska vara på.

Vill du få kontakt med personalen under tiden du ligger i tanken är det bara att trycka på en knapp så kommer vi. Se till att alla rörelser är långsamma och försiktiga. Det är helt riskfritt att somna, du vänder dig inte i sömnen. När tiden är ute och det är dags att kliva upp, kommer vi försiktigt och knackar på. Du duschar av dig men använder varken tvål eller schampo eftersom magnesiumsaltet är välgörande för både kropp och hud.

Upplevelsen under en flytsession är helt individuell och kan variera för en och samma person från gång till gång. Ju mer van du blir desto mer slappnar du av och kan ta till dig alla positiva effekter.

Vanliga frågor kring floating

Måste jag stänga locket?
– Du behöver inte stänga locket. Däremot blir det kallt på ovansidan av kroppen som inte ligger under vatten.

Gör det ont?
– Det som händer med musklerna när du floatar är att de börjar slappna av och det som upplevs som ont är ”släppvärk”, vilket försvinner efter några floatingpass och är läkande på sikt.

Vad händer om jag vill komma upp innan min tid är klar?
– I tanken finns en larmknapp som du alltid kan trycka på om du vill komma i kontakt med oss. Du kan även själv öppna locket. Vi finns alltid i närheten när någon floatar.

Får jag floata om jag är gravid?
– Svenska Floatingförbundet följer forskarnas riktlinjer och med bristen på studier kring floating och graviditet så är förbundets rekommendation att gravida inte ska floata. Det är dock viktigt att veta att ingenting tyder på att det skulle vara farligt på något sätt, snarare tvärtom. Men tillräckligt med forskning och studier saknas.

Får två personer floata samtidigt i tanken?
– För att uppnå maximal avslappning är du helt ensam i tanken. Endast vid vissa undantag är man två. Undantag kan vara ålder, handikapp med mera.

Jag lider av psoriasis. Kan saltet i floatingen vara bra för mig?
– Saltet i tanken är epsomsalt (magnesiumsulfat) vilket har en läkande och lugnande effekt på huden. Viktigt är att du inte kommer med öppna sår, då halten av salt är så hög att det blir outhärdligt. Ring gärna och rådfråga oss innan.

Är floating bra om jag har högt blodtryck?
– Genom att floata förbättrar du cirkulationen, syre- och näringsupptagningsförmågan och sänker därigenom blodtrycket, puls och hjärtrytm samt förbättrar matsmältningen och mycket mer.

Är floating bra om jag har fibromyalgi eller värk i leder?
– Under åren har vi sett stor positiv effekt på vad floating gjort för personer med mycket värk och smärta i kroppen. Läs gärna mer om resultat från fibromyalgiföreningen i en artikel på Svenska Floatingförbundets hemsida.

Om jag känner sig utmattad/utarbetad, hjälper det att floata då?
– Kroppen får möjlighet att läka sig själv. Du blir piggare, starkare och orkar mer. Floating anser vi vara den mest effektiva metod vid just utmattningssymptom.

Priser vid floating

350:- (lör 400:-) 30 min
400:- (lör 450:-) 45 min
450:- (lör 500:-) 60 min
Långfloating. Begär prisuppgift.

Floatingkort
Boka floating 5 gånger – den 6:e gången gratis.

Floating + massage
725:- (lör 850:-) 30 min floating + 30 min massage
825:- (lör 950:-) 45 min floating + 45 min massage
925:- (lör 1050:-) 60 min floating + 60 min massage

Nuvarande erbjudanden

3 x 45 Minuter Floating

Pris: 1000kr (Ord 1200kr)